Ny lov vil føre til færre au pair-ophold

27. april 2015

Lovpligtige au pair forsikringer kan købes hos Au Pair Forsikring Danmark til de måske billigste priser hidtil.

Artikel: Ny lov vil føre til færre au pair-ophold

Det bliver dyrere for danske værtsfamilier at få au pair. Udviklingen passer kritikerne fint. De mener, at der stadig er tale om underbetalt arbejdskraft.

Den ny au pair-lov, som bliver fremlagt i næste måned, vil gøre det dyrere for danske værtsfamilier. Lommepengene hæves fra 3.200 kroner til 4.000 kroner om måneden. Værtsfamilierne skal være med til at finansiere danskundervisningen med 5.000 kroner, og de skal betale au pairens flybilletter til og fra Danmark. Den øgede pris vil ifølge lovforslaget få 10 procent færre familier til at få au pair. Det svarer til cirka 200 færre au pair-ophold om året.

Dermed skubber regeringen ordningen i retning af at blive reserveret for de allerrigeste, mener Venstre, som ikke er en del af au pair-aftalen.

»Man gør det til en rigmandsordning. Au pairen skal betale skat af lommepengestigningen, så de får ikke noget betydeligt økonomisk ud af det, men det kommer til at koste den danske familie mere. Hvis målet var, at det skulle gå ud over de familier, som faktisk kunne få rigtig meget ud af det her, så har regeringen nået målet. Rigmandsfamilierne skal nok stadig have råd, men den almindelige familie har måske ikke råd længere«, siger Fatma Øktem fra Venstre.

Men nedgangen i antallet af au pairer er helt i orden, mener SF, der er med i aftalen sammen med regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

»Det er bestemt ikke en skam, hvis der kommer færre au pairer. Der er jo tale om underbetalt arbejdskraft, og nu bliver det så lidt dyrere at have den arbejdskraft, så vi kan skabe lidt bedre forhold for au pairerne. Jeg har ikke ondt af dem, der siger, at de så ikke har råd til det. De må betale en for, at nogen kommer og gør rent i stedet for«, siger Eigil Andersen, partiets arbejdsmarkedsordfører.

Lommepenge - ikke løn
SF lægger stemmer til aftalen, fordi den forbedrer forholdene for au pair-personerne – primært kvinder fra Filippinerne, som typisk sender lommepengene til hjemlandet.

Ordningen anses for kulturel udveksling, ikke arbejde. Derfor kalder man det lommepenge i stedet for løn. Men det er noget pjat, for ordningen er reelt en mulighed for at skaffe billig arbejdskraft, mener SF.

Fagforbundet FOA, der rådgiver au pairer i Danmark, kalder loven for et stort fremskridt. Ud over flere penge og mere fritid får au pairer bedre information om deres rettigheder og bedre mulighed for at klage over for eksempel overskridelse af den maksimale ugentlige arbejdstid på 30 timer.

Rigmands-familierne skal nok stadig have råd, men den almindelige danske familie har måske ikke råd længere
Fatma Øktem (V)
»Regelændringerne peger i retning af, at det her mere og mere anerkendes som arbejdsmarkedsforhold. Man kalder det stadig for lommepenge i stedet for løn. Man vil ikke officielt anerkende det som et arbejdsmarkedsforhold og stå ved, at det er billig arbejdskraft. Derfor kalder man det stadig for kulturudveksling. Det er det sikkert også for nogle, men det er primært en støtte for danske børnefamilier. Sådan har det været i mange år, og det vil det fortsætte med efter den nye lov«, siger Jakob Bang, der er forhandlingschef hos FOA.

Minister: Ideen om au pair er rigtig
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er ikke bekymret over udsigten til færre au pairer til danske familier.

»Det afgørende er ikke antallet. Det afgørende er, at de, der kommer her, ikke bliver behandlet dårligt. Når vi forventer en nedgang på 10 procent, så er det netop, fordi vi nu giver dem en bedre retsstilling og bedre værktøjer. Det betyder så, nogle familier slet ikke vil have au pair mere«, siger Henrik Dam Kristensen.

Man kalder det lommepenge i stedet for løn. Og kulturel udveksling i stedet for arbejde. Men er det ikke bare en måde at skaffe billig arbejdskraft?

»Nej. Der er dårlige eksempler, men jeg kender også mange, som har au pair, hvor det er en stor glæde i deres hverdag, og til stor glæde for au pair-pigerne. Jeg kan huske tilbage til, da jeg selv var medlem af Europaparlamentet, hvor jeg mødte danske au pair-piger, som var super glade for det, og som fik meget ud af det sprogligt og på andre måder. Så ideen om au pair er rigtig; der skal bare være nogle ordentlige værn for dem, og det sikrer vi med dette lovforslag«, siger ministeren.

POLITIKEN 27. MAR. 2015 KL. 09.57


Flere nyheder
Website leveret af JustWorks ApS

Au Pair Forsikring 
CVR 29201471

Toftevej 15B
3450 Allerød

Telefon: +45 48 10 51 61
E-mail: info@aupairforsikring.dk

Ring +45 48 10 51 61