Stjerneadvokat hyrede spansk hushjælp

26. oktober 2016

Sørg for tryghed gennem en lovpligtig au pair forsikring hos Au Pair Forsikring Danmark.

Artikel: Stjerneadvokat hyrede spansk hushjælp til 72 kr. i timen

En kendt advokat og hendes samlever har fået hjælp til hus og barn til en timeløn på under 80 kroner i timen. De bliver nu kritiseret for social dumping.

BERIGTIGELSE: Avisen.dk har i fem artikler i perioden 18. – 23. september 2016 omtalt et tidligere ansættelsesforhold mellem spanske Doriana Gómez de la Torre og advokat Eva Persson. Avisen.dk skrev i den forbindelse i den nedenstående artikel, at Eva Persson har oplyst, at Doriana Gómez de la Torres arbejdstid lå i omegnen af 35 timer om ugen.

Avisen.dk har beskrevet det angivne timetal i parternes kontrakt. I forhold til interviewet med Eva Persson har Avisen.dk dog ikke haft belæg for at konkludere, at hun til Avisen.dk oplyste, at timetallet var i omegnen af 35 timer. Eva Persson har oplyst, at timetallet varierede, at den ansatte i få uger arbejdede mere end 35 timer, og at hun i mange uger arbejdede under 35 timer. Avisen.dk beklager fejlen. Opdateret 27-09-2016.

En løn på under 80 kroner i timen. Det er, hvad et velhavende par på Strandvejen nord for København betalte en voksen hushjælp. De bliver nu kritiseret for social dumping. Selv mener parret, at der intet er at kritisere - tværtimod.

- Jeg er meget skuffet over familien. Jeg havde tillid til dem og regnede med dem. Men de udnyttede mig.

Det siger Doriana Gómez de la Torre til Avisen.dk.

Hun er fra Spanien og var indtil 2. september ansat hos parret Eva Persson og Bjarke Salomonsen i Klampenborg nord for København.

Eva Persson er advokat og har i denne uge vakt opsigt, da hun i Berlingske fortalte om, at hun er glad for sin karriere og kun holdt fri fra arbejde en uge, da hun fik sin søn.

I familiens villa på Strandvejen passede Doriana Gómez de la Torre parrets søn og havde opgaver med blandt andet rengøring og madlavning.

Alt sammen til en løn på under 80 kroner i timen. Det viser beregninger foretaget af Avisen.dk

Med udgangspunkt i kontrakten kan timelønnen anslås til omkring 72 kroner. Det er alt for lavt, mener Jean Cocotano, som er rådgiver i Au Pair Netværket, der består Kirkernes Integrations Tjeneste, fagforbundet FOA og den katolske hjælpeorganisation Caritas.

- Vi anser det her for at være en sag om social dumping, hvor man prøver på at spise voksne mennesker af med meget ringe løn og dårlige vilkår. Vi har to andre lignende sager med EU-borgere lige nu, siger Jean Cocotano til Avisen.dk.

Kontrakt vækker undren
Jean Cocotano og fagforbundet FOA har gennemgået den kontrakt, som Doriana Gómez de la Torre havde indgået.

- Der er flere ting, som undrer os i den kontrakt, som Doriana Gómez de la Torre har indgået med familien. Eksempelvis at hendes løn kun er på 4.000 kroner om måneden, siger Jean Cocotano og fortsætter:


- Til sammenligning er den mindste løn, som man lovligt kan give en au pair i Danmark 4.050 kroner om måneden. Rent teknisk er hun imidlertid ikke ansat som au pair, så hun er ikke omfattet af lovgivningen herfor.

I kontrakten bliver Doriana Gómez de la Torre omtalt som "au pair". Men det fremgår også, at hun ikke juridisk set skal regnes som au pair, men derimod som "ung pige i huset". Altså en hushjælp.

- Det virker underligt på os. Og vi synes, at de forhold hun bliver budt i kontrakten ikke er fair. Hun var 23 år, da hun var ansat som hushjælp, og skulle betales som sådan, mener Jean Cocotano.

Hun har nu overdraget sagen til FOA. Herfra oplyser man, at husassistenter organiseret hos FOA skal have mindst 20.000 kroner om måneden - svarende til cirka 125 kroner i timen.

Absurd situation
Der er ikke noget at sætte fingeren på i forhold til hushjælpen. Det mener hendes nu tidligere arbejdsgiver og advokat Eva Persson.

- Det helt afgørende er, at vi har fulgt kontrakten og alle love, siger hun og udbryder:

- Det er virkelig absurd at skrive om det her. Vi har gjort langt mere for Doriana, end vi behøvede.

Eva Persson mener, at familien har været gavmild over for den spanske hushjælp.

- Hun har absolut ingen udgifter haft, mens hun har boet hos os. Vi har betalt ALT for hende: telefon, togkort og så videre. Men også ferierejser til Mallorca, Cannes og Saint-Tropez, hvor hun har boet på dyre hoteller, fortæller Eva Persson og fortsætter:

- Både i Cannes og Saint-Tropez havde hun fri alle aftener, og jeg kan konstatere, at hun flere gange da også har hygget sig med roomservice på hotellet.

Doriana Gómez de la Torre bekræfter, at hun har været med på familiens ferier.

- Men det var deres ferier. Jeg var på arbejde og skulle passe deres søn, så det var ikke ferie for mig, siger Doriana Gómez de la Torre.

Passende løn?
Begge parter oplyser, at den ugentlige arbejdstid lå i omegnen af 35 timer om ugen. Adspurgt om den samlede løn til hushjælpen var ok, svarer Eva Persson:

- Det er realistisk at antage, at hun har kunnet spare cirka 4.500 kroner op om måneden af lønnen fra os.

Advokaten mener nemlig, at hovedparten af lønnen kan spares op, fordi øvrige udgifter som kost og logi er betalt.

Hendes oplevelse er, at familien har gjort alt muligt for hushjælpen.

- Vi har i alle sammenhænge forsøgt at hjælpe hende og kun sjældent forlangt ret meget af hende. Da hendes familie fra Spanien var på besøg i maj, inviterede vi dem i Tivoli og tilbød, at de kunne låne et hus, så de ikke havde udgifter til indlogering, fortæller Eva Persson og fortsætter:

- Vi har inviteret hende med på weekendtur, og begge dage stod hun op som den sidste, når morgenmaden stod på bordet. Vi tænkte ikke nærmere over det, førend venneparret, som var med, antydede, at vi ikke stillede særlig mange krav til hende.

Slut med at være hushjælp
Doriana Gómez de la Torre er nu flyttet til Odense. Og hun skal ikke være hushjælp igen.

- Jeg har haft en dårlig oplevelse med denne her familie og har ikke lyst til, at det gentager sig. Nu vil jeg se, om jeg kan komme i gang med at studere i Odense, siger hun.  

Avisen.dk Søndag 18 sep. 2016 kl. 17:53


Flere nyheder
Website leveret af JustWorks ApS

Au Pair Forsikring 
CVR 29201471

Toftevej 15B
3450 Allerød

Telefon: +45 48 10 51 61
E-mail: info@aupairforsikring.dk

Ring +45 48 10 51 61