Havde au pair ulovligt

16. februar 2017

Vi håber at give dig en tryg oplevelse hos Au Pair Forsikring Danmark.

Artikel: Modekonge og model dømt: Havde au pair ulovligt

Modekonge og model har haft en au pair til at arbejde ulovligt for sig. Parret er idømt en bøde på til sammen 300.000 kroner ved landsretten. Dejligt at der bliver grebet ind over for udnyttelse, lyder det fra netværk af au pairer

Modekongen Bjørn Bruun - kendt for tøjmærket Bruuns Bazaar - er sammen med modellen Ivona Bruun blevet dømt af Østre Landsret. De skal hver især betale 150.000 kroner til statskassen i bøde - eller sidde i fængsel i 40 dage.


Straffen skyldes, at parret gennem to og et halvt år havde en filippinsk au pair til at arbejde ulovligt for sig.

I juni 2016 blev parret første gang dømt ved Københavns Byret. Af en udskrift herfra fremgår, at en filippinsk au pair arbejdede ulovligt for det velstillede par fra oktober 2011 til juni 2014. Da au pairen var i Danmark illegalt, er parret blevet dømt for "groft uagtsom overtrædelse" af udlændigeloven.

- Dommen glæder mig, for den er et udtryk for, at der bliver gjort noget for at få ryddet op i de her sager, hvor au pairer bliver udnyttet, siger Hans Henrik Lund.

Han er daglig leder i Kirkernes Integrations Tjeneste. Det er en af tre organisationer, som driver Au Pair Netværket, der rådgiver au pairer og værtsfamilier.

Avisen.dk har været i telefonisk kontakt med Bjørn Bruun og Ivona Bruun. Men ingen af dem ønsker at udtale sig.

Succes med Bruuns Bazaar
Hvis man ser bort fra dommen fra landsretten har den nu 53-årige Bjørn Bruun haft mange succeser i sit liv. Op gennem 90'erne og 00'erne opbyggede han sammen med sin bror Teis Bruun modehuset Bruuns Bazaar.

Bruuns Bazaar var det første danske modehus nogensinde, der fik en kollektion med på catwalken i modens hovedstad Paris. Tøjmærket fik sit helt store gennembrud, da sangeren Madonna bar et par mørkegrå bukser fra Bruuns Bazaar i en musikvideo.

 

I dag har Bjørn Bruun ikke noget at gøre med Bruuns Bazaar. Modehuset var ved at gå konkurs forrige år, men det blev på målstregen reddet og købt af Hanssen Brands A/S.

Ifølge offentlige registre ejer Bjørn Bruun nu via et holdingselskab delvist tøjmærkerne 'Baum und Pferdgarten' og 'Six Ames' (Se faktaboks). Derudover ejer han en del af juice-firmaet Me & Ginger.

Au pair i alt for mange år
Bjørn Bruun har i flere år levet sammen med den slovakiske model og smykkedesigner Ivona Bruun. Hun har i byretten oplyst, at parret er blevet skilt.

Det tidligere par har sammen to børn, og her kommer den filippinske au pair ind i billedet.

Ifølge forklaringer afgivet i Københavns Byret arbejdede au pairen for parret Bruun fra oktober 2008 til sommeren 2010. Hun var her fuldt lovligt under den såkaldte au pair-ordning.

Hvad der skete efter sommeren 2010, har parret og au pairen afgivet modstridende forklaringer om.

Au pairen siger, at hun fortsatte med at arbejde for familien efter, at hendes lovlige au pair kontrakt udløb. Parret Bruun derimod siger, at hun først begyndte at arbejde for dem igen i oktober 2011.

Hvad der end er rigtigt, så havde au pairen hverken tilladelse til at arbejde eller opholde sig i Danmark i 2011.

I retten har både Bjørn og Ivona Bruun fortalt, at de troede, at au pairen var blevet gift med en dansker og dermed boede og arbejdede fuldt lovligt i Danmark.

Lignende forklaringer fra familier, som ulovligt har haft en au pair, har Hans Henrik Lund hørt før.

- Det lyder som en dårlig undskyldning det her med, at man tror, at papirerne er i orden. Det svarer til at sige, at man troede, at man godt måtte køre 130 kilometer i timen på en strækning af motorvejen, hvor man højst må køre 110 kilometer i timen, siger Hans Henrik Lund og fortsætter:

- Alle arbejdsgivere for eksempel familier, hoteller og restauranter har pligt til at sørge for, at udlændinge har arbejds- og opholdstilladelse. Og det er jo meget nemt, for man kan som chef bare bede om at få papirerne at se.

Var der ikke på lige fod
Au pairen hjalp blandt andet med at passe parrets to børn og gøre rent på familiens bopæl, som ligger på Østerbro i København. Lejligheden er på 330 kvadratmeter.

I den store lejlighed havde au pairen et værelse, men ifølge au pairen overnattede hun kun på værelset, når hun fik lov til det, eller når familien Bruun var på ferie.

Hvis man er i Danmark under au pair-ordningen skal man som udgangspunkt overnatte hos værtsfamilien for på den måde at blive en del af familien. Au pair betyder 'på lige fod'.

- Det er grov udnyttelse af en au pair, når man siger, at man ikke vil have hende boende, da det er en del af au pair ordningen, at au pairen skal bo hos familien, siger Hans Henrik Lund, og fortsætter:

- Vi hørte om en del sager af den type for fem år siden. I dag er det sjældent, fordi der er gjort en stor indsats for at oplyse både au pairer og familier om reglerne.

Sidste år blev et bornholmsk par idømt et halv års betinget fængsel og en straf på 1,3 millioner kroner for misbrug af au pair.

Ekstra Bladet - 16. feb. 2017 - kl. 08:47, Af:Iver Houmark, Avisen.dk 


Flere nyheder
Website leveret af JustWorks ApS

Au Pair Forsikring 
CVR 29201471

Toftevej 15B
3450 Allerød

Telefon: +45 48 10 51 61
E-mail: info@aupairforsikring.dk

Ring +45 48 10 51 61