Mellemøstens skjulte slaver

17. maj 2016

Forsikring af au pair i udlandet er essentielt, hvilket vi tilbyder hos Au Pair Forsikring Danmark.

Artikel: Mellemøstens skjulte slaver: 'Nogle får hældt kogende vand over sig'

DR1 viser 16. maj 2016 en dokumentar, der viser, hvordan tusinder af kvindelige stuepiger i Mellemøsten bliver tyranniseret af deres arbejdsgivere

- Jeg så, at Mister efterlod nøglen i døren, da han gik. Derfor skyndte jeg mig at pakke mine ting og stikke af.

Ordene er fillipinske Mary Joys.

Hun er en af hovedpersonerne i en ny dokumentar, som Puk Damsgård og Søren Klovborg har lavet til DR. 'Mellemøstens skjulte slaver', hedder den, og filmen vises 16. maj 2016, mandag, klokken 21.45 på DR1 i samme uge, som København er værtsby for en international konference om kvinders rettigheder, Women Deliver.

Mary Joy er en af de millioner af asiatiske og afrikanske kvinder, som har rejst til Mellemøsten i håbet om at tjene penge til sin familie som tjenestepige.

- Jeg troede, jeg skulle arbejde på et hotel som tjenestepige. Ikke i et hus hos en familie, siger Mary Joy i filmen. Hun forlod sin familie i december 2013 for at tjene penge, hun kunne sende hjem til sine kære.

En langstrakt proces
Rejsen blev dog langt fra, som Mary Joy havde håbet. Hun endte hos en familie, som behandlede hende forfærdeligt og tog hendes pas. Da hun derfor så sit snit til det, flygtede hun fra dem og endte på et kvindehjem, som siden har forsøgt at sende hende hjem.

- I filmen viser vi en række klip, som private har optaget af de her kvinder. Vi havde mange overvejelser omkring dem, fordi de er så forfærdelige. Men vi kom frem til, at vi ville vise nogle få klip, fordi man næsten ikke kan tro, at det er sandt, at de har det så slemt, siger Søren Klovborg til Ekstra Bladet.

Nogle af kvinderne vælger bevidst at kaste sig i døden, fordi de 1000 kroner om måneden, de får i løn, langt fra kan gøre det op for de pinsler, og det mareridt, de er fanget i.

- Jeg var egentlig i gang med at researche til et andet projekt, da jeg i foråret sidste år fandt ud af, at det her var meget større, end man overhovedet kunne forestille sig, siger Søren Klovborg, der til dagligt arbejder som redaktør på DR Horisont.

Puk Damsgård skulle med
Ideen til filmen om tjenestepigerne i Mellemøsten kom til at passe godt med, at DR ville lave en dokumentarfilm, der kunne vises i denne uge, hvor København er værtsby for en stor, international konference, der sætter fokus på kvinders sundhed og rettigheder verden over.

- Jeg ringede til Puk Damsgård, da jeg kunne se, at projektet her kunne blive noget større. Det er jo oplagt at have hende med, dels fordi hun er kvinde, hun er sindssygt dygtig, og så kender hun Mellemøsten, siger Søren Klovborg.

De har arbejdet på filmen i et år ved siden af deres andet arbejde på DR.

- Filmen er en fattigdomshistorie, der viser, at nogle kvinder er villige til at rejse meget langt og forlade deres børn, fordi de føler, at de er nødt til det, siger Puk Damsgård til Ekstra Bladet.

Søren Klovborg har lavet flere dokumentarfilm og arbejder til dagligt som redaktør på DR Horisont (Foto: Privat) Søren Klovborg har lavet flere dokumentarfilm og arbejder til dagligt som redaktør på DR Horisont

Overraskende slemt
Instruktørerne er i løbet af deres arbejde med filmen kommet i besiddelse af notater og optagelser fra tjenestepiger, som virkelig viser, hvor slemt det er bag de låste døre.

- Der findes jo videoer med halshugninger af tjenestepiger i Saudi Arabien. Der findes også billeder af kvinder, som er helt forbrændte, fordi de har fået hældt kogende vand over sig, siger Søren Klovborg.

Filmen Mellemøstens skjulte slaver bliver vist mandag aften på DR1, og konferencen Women Deliver vil køre til og med 19. maj i Bella Center i København. Samtidig kan man rundt om i hovedstaden deltage i arrangementer, hvor andre dokumentarfilm lavet til det internationale projekt Why Women bliver vist. Det er et projekt, hvor producenter fra lande verden over har lavet film om kvinders forhold i verden. 

EB, Nanna C. Pedersen, 16. maj 2016


Flere nyheder
Website leveret af JustWorks ApS

Au Pair Forsikring 
CVR 29201471

Toftevej 15B
3450 Allerød

Telefon: +45 48 10 51 61
E-mail: info@aupairforsikring.dk

Ring +45 48 10 51 61