Topfigur i dansk erhvervsliv:
05. november 2020Topfigur i dansk erhvervsliv: »Mød vores au pair og se, hvordan virkeligheden ser ud«
Tidligere bestyrelsesformand i Mærsk Michael Pram Rasmussen har sammen med 93 andre skrevet et debatindlæg til forsvar for den danske au pair-ordning, som i den seneste tid har været op til debat. Der er for mange myter i debatten, hedder det.
Modstandere af au pair-ordningen bør dumpe ind til en kop kaffe hos Michael Pram Rasmussen eller en af de 93 andre medunderskrivere, som i et debatindlæg i Politiken giver udtryk for, at au pair-debatten er løbet af sporet.
Der er for mange myter i debatten, og derfor inviterer tidligere Mærsk-bestyrelsesformand Michael Pram Rasmussen sammen med blandt DJ og iværksætter Le Gammeltoft kritikere til at komme inden for og møde deres au pair.
»Vi oplever, at der er en ægte kulturel udveksling i vores hjem, fordi der bor en person med en meget anderledes baggrund end vores egen. Vores børn smager anderledes mad, hører fremmede sange og vokser op med en voksen, der ser anderledes ud end mor og far. Vi bilder os ind, at det gør dem tolerante og rummelige, og at det giver dem internationalt udsyn at høre om andre dele af verden, hvor livet leves meget anderledes end i vores andedam,« skriver Michael Pram Rasmussen og de øvrige i debatindlægget.
»Tonen er grim«
Indlægget kommer efter, at filippinske au pair-kvinder de seneste uger har været genstand for debat, efter at integrationsminister Mattias Tesfaye (S) 15. december i Politiken varslede et opgør med ordningen.
En evaluering fra ministeriet viser med Tesfayes ord, at au pair-ordningen har bevæget sig væk fra formålet om kulturudveksling for i stedet at være en måde, hvorpå velhavende familier kan skaffe sig billig hushjælp.
Dette er dog slet ikke tilfældet, forklarer Pram Rasmussen og hans medunderskrivere, som mener, at der ligger en skjult misundelse bag de kritiske røster i debatten.
»Tonen er mange steder grim, og i luften fyger det med beskyldninger om social dumping, udnyttelse af arbejdskraft fra den tredje verden og onde au pair-familier, der mishandler deres stakkels au pair-M/K. Og under hele denne bygeregn er det svært ikke at ane konturerne af en misundelig tone med overskriften:
»Hvis ikke alle kan få det, skal ingen have det«.
»Vi betaler uden at blinke«
I Danmark skal en au pair have 4.300 kroner om måneden i lommepenge, hvortil kommer kost og logi for maksimalt 30 timers ugentligt arbejde, hvilket af kritikere beskyldes for at være løntrykkeri. Den version kan Michael Pram Rasmussen og de øvrige medunderskrivere heller ikke godtage.
»Vi kan slet ikke genkende, at vi medvirker til social dumping: Vi betaler uden at blinke vores au pairs lommepenge, forsikringer, flybilletter og telefonregninger – og derudover indgår kost og logi også i aflønningen som et væsentligt element. Det sidste lader til ofte at blive glemt i den offentlige debat. For at komme videre i debatten om social dumping foreslår vi, at der bliver lavet en uvildig vurdering af au pairens samlede pakke, og bliver der brug for justeringer, indgår vi gerne i dialog om, hvad det skal være,« skriver Michael Pram Rasmussen og forklarer, at han med de andre underskrivere gerne vil arbejde for bedre vilkår for au pairer.
Berlingske, SAMFUND, Torsdag 05.11.2020