Dyrere au pair-ordning presser familier:
15. marts 2019Husk altid at have styr på din au pair forsikring til fair pris, så undgår du uventede økonomiske risikoer.
Artikel:
Dyrere au pair-ordning presser familier: »Alternativet er sort arbejdskraft«
Det er blevet markant dyrere at have en au pair, og det presser danske værtsfamilier. Alternativet er at gå ned i tid eller bruge sort arbejdskraft, siger familiefar i Allerød.
De seneste stramninger af au pair-ordningen kan få alvorlige konsekvenser for danske værtsfamilier.
I sidste uge vedtog et flertal uden om regeringen, at statens tilskud til danskundervisning for au pairs bliver sløjfet. Danskundervisning er obligatorisk for at få opholdstilladelse som au pair, hvilket betyder, at værtsfamilier fremover skal betale et engangsbeløb på 17.300 kroner i stedet for 5.380.
Familien Vangly Hansen i Allerød er glade for at have en au pair, men de nye prisstigninger giver familien stof til eftertanke.
– Da de seneste prisstigninger kom, havde min kone og jeg oppe at vende, at hun kunne blive nødt til at gå ned på halv tid, hvis vi ikke kunne have en au pair. Ellers er vores eneste andet alternativ at hyre sort arbejdskraft for at være helt ærlig.
Hun kostede os 20.000
Familien i Allerød venter i øjeblikket på at få en ny au pair, da deres tidligere au pair tog hjem før tid.
– Vi havde en au pair, som tog hjem efter et halvt år, fordi hun savnede sin familie. Hun kostede os 20.000 kroner, og hvis vi skulle betale 17.300 for danskundervisningen, havde det været 30.000 kroner, som vi ikke ser igen, siger Casper Vangly Hansen
Han er træt af den store forudbetaling og risiko, der er forbundet med at få en au pair.
Se også: Filippinske au pair piger støtter hinanden
– Vi står med hele risikoen, når hun tager hjem igen før tid, og det vil helt ærligt holde os fra at gøre det næste gang, siger han.
FOA: Flere lommepenge i stedet
Hos FOA mener man, at pengene fra den dyrere au pair-ordning havner i de forkerte lommer. En større del af pengene burde i stedet gå til au pairen selv, lyder det fra fagforeningen.
– Hvis man vil tilføre au pair-området flere penge, så ville det være rigtig fint at give flere lommepenge til au pairen. De udfører et arbejde og betaler skat af deres indtægt ligesom alle andre, siger Nina Banerjee, der er teamleder for au pair fra FOA.
Fagforeningen foreslår en stigning i lommepengene på knap 1200 kroner.
– Vi har lavet et pragmatisk udspil om, at lommepengene bør stige til omkring 5.500 kroner, hvor det i år er 4.350, så det er ikke nogen voldsom stigning, men det ville alligevel gøre, at vi er oppe på noget, der ligner en elevløn i Danmark.
Problemet er også, at de danske babysittere ikke hænger på træerne. Mange unge danskere gider ikke have sådan et fritidsarbejde i dag.
Karina Volff Pedersen, Indehaver aupairagent.dk
Forslaget om at hæve au pair-lønnen møder kritik fra Karina Volff Pedersen, indehaver af aupairagent.dk, som hjælper familier i Skandinavien med at få en au pair.
– Hvis lønnen til en au pair kommer op på mindstelønnen, som de snakker om, så er det ikke attraktivt for nogen, siger hun.
– Problemet er også, at de danske babysittere ikke hænger på træerne. Mange unge danskere gider ikke have sådan et fritidsarbejde i dag.
For stor en risiko
I Allerød håber Casper Vangly Hansen, at familien også i fremtiden har mulighed for at have en au pair.
– Når vores børn er syge, så har vi ikke nogen til at passe dem, og derfor har vi au pair. Det gør også, at vi kan være mere sammen med vores børn, så al tiden ikke går med rengøring og madlavning, siger han.
– Vores nye au pair er på vej herop nu, men hvis reglerne ikke er blevet lavet om, når hun rejser hjem igen, så får vi ikke en ny. Den økonomiske risiko er simpelthen for stor.
Læs også: De fleste indvandrere kommer til Danmark for at arbejde
Det nye lovforslag til ændringen af au pair-ordningen, som Dansk Folkeparti står bag, blev stemt igennem af Enhedslisten, Socialdemokratiet og SF.
I 2018 var der ifølge Danmarks Statistik 1.006 personer med au pair-opholdstilladelse i Danmark.
Sådan gjorde vi: Inspirationen til artiklen udspringer af en ny rapport fra Danmarks Statistik, der viser, at antallet af au pairs i Danmark er det laveste siden 2006. Alle artiklens kilder er interviewet over telefon.
Af Martin Schmidt 8. marts 2019, Navisen.dk