Hushjælp kræver 140.000 af kendt advokat
26. januar 2018Hushjælp kræver 140.000 af kendt advokat: Jeg var træt og de var ubehagelige
Retten skal afgøre, om det var i orden, at en spansk hushjælp arbejdede for 4.000 kroner om måneden - plus kost og logi. FOA kræver 140.000 i erstatning af Klampenborg-familie.
Det var hårdt arbejde fra morgen til aften. Madlavning, rengøring, strygning, børnepasning og hundeluftning.
Sådan beskriver 25-årige Doriana Gómez de la Torre, sin hverdag som 'ung pige i huset' hos en familie i Klampenborg nord for København. Syv måneder blev det til som hushjælp hos den kendte advokat Eva Persson og hendes mand, it-iværksætter Bjarke Salomonsen, før hun valgte at sige op.
Det, der begyndte med et hyggeligt møde i Persson og Salomonsens hjem i Klampenborg i fjor, er nu endt i et retligt opgør, hvor spanske Doriana Gómez de la Torre kræver 140.000 kroner af sin tidligere arbejdsgiver.
Månedslønnen på 4.000 kroner plus kost og logi og andre goder var alt for lav, mener FOA, der fører sagen for den spanske kvinde.
Her kan du læse historien, der satte sagen om stjerneadvokaten og den spanske hushjælp i gang: Stjerneadvokat hyrede spansk hushjælp til 72 kr. i timen
Vidt forskellige opfattelser
Sagen blev indledt ved retten i Lyngby fredag, hvor de stridende parter tegnede vidt forskellige billeder af, hvad der foregik i villaen i Klampenborg og på udenlandsrejser i de syv måneder, hvor Doriana Gómez de la Torre var ansat.
I retten fortalte Doriana Gómez de la Torre om sine arbejdsopgaver, der af arbejdsgiveren var beskrevet i et detaljeret ugeskema. Fra brødbagning visse morgener, rengøring og tøjvask i løbet af dagen plus madlavning om aftenen. Vinduespudsning stod lejlighedsvis også på programmet.
- Der var mange ting hver dag. Jeg havde måske to timers pause, indtil Columbus (parrets søn, red.) kom tilbage om eftermiddagen, fortalte Doriana Gómez de la Torre i retten.
Arbejdsugen var i ansættelseskontrakten opgjort til 35 timer, men ifølge den unge kvinde blev det til mange flere timer. I retten beskrev hun om arbejdsdage, der kunne strække sig fra tidlig morgen til 21-tiden om aftenen.
- Måske mellem 40 og 50 timer om ugen, sagde hun i retten.
- Jeg var desperat og havde brug for pengene. Ellers måtte jeg rejse tilbage til Spanien. Jeg vidste godt, at det var en lav løn, men jeg tænkte, at jeg kunne sende nogle af pengene hjem til min mor, forklarede Doriana Gómez de la Torre.
Det var et ganske andet billede, advokat Eva Persson tegnede af samarbejdet med den spanske kvinde, som hun havde forestillet sig skulle være 'en storesøster' i familien. Persson havde oprindelig, fortalte hun, været indstillet på at lade Doriana Gómez de la Torre rykke ind i villaen, mens hus studerede.
- Jeg tænkte, at det kunne være hyggeligt at have noget ungdommeligt liv omkring os. Hun kunne bo gratis hos os, passe sine studier og finde et studiejob på en bar i København, sagde Eva Persson.
"Nu må det høre op"
Ifølge Persson og Salomonsen kan Doriana Gómez de la Torres arbejdsuge opgøres til 20-25 timer om ugen. Flere gange under dagens retsmøde udbrød de: 'Nu må det høre op,' når Doriana Gómez de la Torre beskrev, hvor lang tid, hun brugte på hundeluftning, skift af sengetøj, vinduespudsning og strygning.
Og mens den unge kvinde fortalte om, hvordan hun stod for børnepasning, når hun var med parret på ferie i udlandet, talte Eva Persson om, at de ikke så meget til hende, når de var afsted, fordi hun havde andre gøremål.
Doriana Gómez de la Torre sagde sit job op, da forskellige stridigheder slog skår i samarbejdet.
- Jeg var træt, og de begyndte at være ubehagelige over for mig, sagde hun i retten fredag.
Hyret til dumpingløn
FOA er optaget af, at den unge kvinde var ansat på au pair-lignende vilkår, men til en lavere løn og med en længere arbejdsuge. Som EU-borger kunne den spanske kvinde ikke ansættes som au pair, men de lønvilkår, hun blev budt, ligger langt under satserne i husassistenternes overenskomst.
- At hyre en anden EU-borger til dumpingløn og uden rettigheder går naturligvis ikke. Derfor fører FOA sagen, siger forbundsformand Dennis Kristensen.
Her kan du læse, hvordan FOA-formanden i første omgang reagerede på historien om stjerneadvokaten: "Usympatisk at undertrykke anden kvinde for at gøre karriere"
90.000 kroner af det samlede krav på 140.000 kroner er lønefterbetaling. Dertil kommer krav om godtgørelse blandt andet begrundet i, at ansættelsesbeviset ikke var i orden.
Sagen fortsætter med vidneafhøringer i retten i Lyngby i december.
AVISEN Fredag 17 nov. 2017 kl. 18:45 Af Henny Christensen